![](/media/lib/109/n-czekoladki-8e6405fb53b2b92d23a4d12becb38ec3.jpg)
Częste jedzenie czekolady = niższy wskaźnik masy ciała
27 marca 2012, 10:30Ludzie, którzy regularnie (kilka razy w tygodniu) jedzą czekoladę, są szczuplejsi od osób, które jedzą ją od czasu do czasu.
![](/media/lib/102/n-sprawiedliwosc-083a1575bc5135224093fa7d7c889177.jpg)
Natury nie opatentujesz
21 marca 2012, 13:21Amerykański Sąd Najwyższy jednogłośnie oświadczył, że nie wolno patentować testów medycznych, które polegają na badaniu zależności pomiędzy dawkami leków a ich efektami terapeutycznymi. Sędzia Stephen Breyer, który napisał uzasadnienie wyroku stwierdził, że prawa natury nie mogą być patentowane same w sobie lub w połączeniu z procesami składającymi się z „dobrze rozumianych, standardowych, konwencjonalnych działań“.
![](/media/lib/108/n-czerwone-mieso-b5431c2af62563af2f2681ee3b2083a5.jpg)
Czerwone mięso dla dobrego nastroju?
21 marca 2012, 10:36Jeśli kobiety jedzą mniej czerwonego mięsa, niż zalecają normy, częściej diagnozuje się u nich zaburzenia depresyjne i lękowe (Psychotherapy Psychosomatics).
![](/media/lib/107/n-margaryna-c8e2c74203770e67b768f230c6e9f7c6.jpg)
Tłuszcze trans nasilają agresję
15 marca 2012, 12:26Spożycie tłuszczów trans wiąże się z drażliwością i agresją. Dotyczy to kobiet i mężczyzn w każdym wieku i wszystkich ras.
![](/media/lib/107/n-helicobacter-pylori-49910ab929285fe68646bd4bb66de567.jpg)
Helicobacter pylori wpływa na rozwój cukrzycy typu 2.
15 marca 2012, 11:32Nowe studium naukowców z NYU Langone Medical Center ujawniło, że obecność Helicobacter pylori oznacza podwyższony poziom frakcji hemoglobiny glikowanej HbA1c, która powstaje w wyniku nieenzymatycznego przyłączania glukozy do cząsteczki hemoglobiny. Związek był silniejszy u osób otyłych. Oznacza to, że bakterie, które zazwyczaj kojarzy się z wrzodami i rakiem żołądka, mają też wpływ na rozwój cukrzycy typu 2.
![](/media/lib/103/n-surowe-mieso-99a4ca88efcf6c49cb40f5510d4b2194.jpg)
Niebezpieczne czerwone mięso
14 marca 2012, 07:07Specjaliści od lat alarmują, że nadmierne spożycie czerwonego mięsa przyczynia się do wielu chronicznych schorzeń. Z najnowszego numeru Archives of Internal Medicine dowiadujemy się, że spożywanie takiego mięsa wiąże się też z ryzykiem przedwczesnego zgonu.
![](/media/lib/107/n-valkee-9b9efee33fe0483bc80acceceb94d632.jpg)
Walka z zaburzeniem nastroju via uszy
13 marca 2012, 10:13Juuso Nissilä, fizjolog z Uniwersytetu w Oulu, odkrył, że na powierzchni mózgu zwierząt występują światłoczułe białka. Dalsze badania wykazały, że opsyna-3, którą można znaleźć w ludzkiej siatkówce, pojawia się też w 18 regionach naszego mózgu. Stąd pomysł na leczenie sezonowego zaburzenia afektywnego (SAD) za pomocą naświetlania przez kanał słuchowy.
![](/media/lib/107/n-muszka-owocowa-f6119525225907602dd4a8a850de420b.jpg)
Wpływ diety i insuliny na różnicowanie komórek krwi
12 marca 2012, 18:01U muszek owocowych insulina i składniki odżywcze - niezbędne aminokwasy - zapobiegają przekształcaniu komórek progenitorowych krwi w dojrzałe komórki krwi (Nature Cell Biology).
![](/media/lib/104/n-insulina-9b7085a3f6c7a487c3b6479dfa1fc8b0.jpg)
Nowa metoda na cukrzycę typu 1.
12 marca 2012, 11:31Naukowcy z Uniwersytetu Columbia wykazali, że można sprawić, by komórki przewodu pokarmowego wytwarzały insulinę. Dzięki temu nie trzeba wykonywać przeszczepu komórek macierzystych.
![](/media/lib/105/n-waz-1d00d2ce61d97c77fe48bbfea8df8f57.jpg)
Po jajeczkowaniu kobiety najszybciej dostrzegają węże
12 marca 2012, 10:17Kobiety, które właśnie skończyły jajeczkować, wykrywają węże lepiej niż na jakimkolwiek innym etapie cyklu miesiączkowego.